+

Ανακάλυψε το μονοπάτι σου στην Βουνάσα Δεσκάτης!

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Ιερά μονή Ευαγγελίστριας


Ξεκινώντας κανείς την περιήγηση σε μονοπάτια θρησκευτικών προορισμών μπορεί να συναντήσει στο δρόμο από τη Δεσκάτη προς τα Γρεβενά πριν την Παλιουριά σε υψόμετρο 1000 μέτρων την Ιερά Μονή της Παναγίας της Ευαγγελίστριας  (την Αγία Ευαγγελίστρα όπως την προσφωνούν οι ντόπιοι).





Η Μονή είναι χτισμένη σε περίοπτη θέση, καθώς φαίνονται από κει ο Μπούρινος, η Βασιλίτσα, όλος ο κάμπος από την Ανθρακιά ως την Παλιουριά, τα Μετέωρα, ο Όλυμπος και μέρος της λίμνης του Ιλαρίωνα.
Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1148 μ.Χ. και σε χειρόγραφο της Μονής Βαρλαάμ γίνεται αναφορά ως γυναικεία μονή στις αρχές του 17ου αιώνα, που μετατράπηκε όμως σε ανδρώνα το 18ο αιώνα. Το καθολικό της Μονής είναι αφιερομένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.



Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν κρυφό σχολειό, λημέρι κλεφτών και αρματολών καθώς και νοσοκομείο για τους λαβωμένους. Εδώ είχαν ζητήσει καταφύγιο ξακουστοί Μακεδονομάχοι, όπως ο Παύλος Μελάς και ο Θεόδωρος Ζιάκας. Το μοναστήρι το προστάτευε η Παναγιά η οποία και το έσωσε από πολλές καταστροφές και αιματοχυσίες και αυτό γιατί η προτίμηση που έδειχνε η Θεοτόκος στο μοναστήρι οφειλόταν στην απείρου κάλλους εικόνα του Ευαγγελισμού, που κοσμούσε το τέμπλο του. Η εικόνα αυτήν ήταν φτιαγμένη  από καθαρό ασήμι και απεικόνιζε τον Αρχάγγελο την ώρα που πρόσφερε τον κρίνο στη Μαρία και σήμερα βρίσκεται για λόγους ασφαλείας στη Μητρόπολη Γρεβενών. Η είσοδος του ναού είχε σχήμα ανθρώπινου σώματος χαμηλού ύψους προκειμένου να μην εισέρχονται σ' αυτόν ληστές με άλογα για να τον βεβηλώσουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου